Потписан Споразум о сарадњи са Мађарским акредитационим комитетом (MAB)

На позив Мађарског акредитационог комитета (MAB), НАТ је имао част да буде део конференције „MAB30 Jubilee”, одржане 11. јула 2024. године у Будимпешти, на којој је обележено 30 година рада MAB-а. Мађарска и српска агенција су овом приликом потписале Споразум о сарадњи. НАТ је представљао секретар Јанко Балшић.

Конференција је отворена уводним говорима проректора Универзитета Семелвајс (Ferenc Bánhidy), који је био домаћин догађаја, и председнице MAB-а (Valéria Csépe). Међу уваженим гостима били су председник ENQA (Douglas Blackstock) и председник EQAR (Stéphane Lauwick), који су говорили о значају и будућим изазовима ових организација, као и о улози MAB-а у Европском простору високог образовања (EHEA). Уследиле су занимљиве сесије посвећене синергији између квалификација и квалитета (ирски концепт), изазовима и будућим правцима докторског образовања с акцентом на глобалне промене 21. века, као и учењу усмереном на студенте и оцењивању заснованом на исходима у контексту ESG стандарда (фландријски концепт).

Присутнима се обратио и мађарски министар за културу и иновације (Balázs Hankó), који је говорио о значају MAB-а у мађарском високом образовању. Догађај је затворен говором председнице MAB-а која је изразила захвалност свима који су допринели организацији конференције.

Овај догађај није само представљао прославу годишњице MAB-а, већ је додатно потврдио значај међународне сарадње у области обезбеђења квалитета у високом образовању, пружајући прилику за размену искустава, унапређење постојећих пракси и јачање заједничких напора у циљу постизања изврсности у високом образовању на европском нивоу.