Доц. др Сања Станковић

Сања (Ђорђе) Станковић је рођена 27.12.1969. године у Београду, Република Србија. Основну школу „Вук Караџић“ и гимназију „Бора Станковић“ у Врању завршила је као ученик генерације и носилац многобројних диплома. Била је полазник Истраживачке станице Петница и победник бројних такмичења. Завршила је нижу музичку школу „Стеван Мокрањац“ у Врању. Фармацеутски факултет Универзитета у Београду уписала је школске 1988/1989. године и дипломирала 9.7.1993. године са просечном оценом 9,47 и оценом на дипломском испиту 10. Обавезни једногодишњи стаж је обавила у Клиничком центру Србије, а стручни испит положила 24.09.1994. године. На Фармацеутском факултету Универзитета у Београду завршила је магистеријум (просечна оцена 10) 04.06.1999, здравствену специјализацију из медицинске биохемије 11.11.2000. године са оценом одличан, 30.09.2009. године ужу специјализацију из клиничке ензимологије (просечна оцена 10), 17.07.2012. године одбранила докторску дисертацију, а 17.7.2014. године завршила и специјалистичке академске студије-фармакоекономија и фармацеутска легислатива (просечна оцена 10).

Мастер академске студије из Менаџмента у систему здравствене заштите на Факултету организационих наука и Медицинском факултету Универзитета у Београду завршила је 30.09.2019. године са просечном оценом 10.  У звање научни сарадник изабрана је 2014. године, а 2018. године у звање виши научни сарадник у области медицинских наука-медицина. 2013. године Министарство здравља Републике Србије доделило јој је стручно звање примаријус.

У периоду септембар 1994- новембар 2011. година Сања Станковић је била запослена на Фармацеутском факултету Универзитета у Београду као асистент приправник, а затим и као асистент на општем и биохемијском смеру на предметима медицинска биохемија, клиничка хемија, клиничка ензимологија, статистика у фармацији, увод у студије медицинске биохемије, лабораторијски менаџмент и осигурање квалитета. Од децембра 2000. године запослена је у Центру за медицинску биохемију Универзитетског клиничког центра Србије, где од 2003. године обавља послове начелника одељења, од 2010. године начелника Службе за ургентну лабораторијску дијагностику, а од  2013. године послове директора/руководиоца Центра за медицинску биохемију. Од 2018-2021. године је била запослена као доцент (ужа научна област Биохемијске науке) на Фармацеутском факултету Нови Сад Универзитета Привредна академија у Новом Сад.  Од априла 2021. Запослена је као доцент за ужу научну област Медицинска биохемија на Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, Активно учествује у спровођењу практичне и теоријске наставе на студијским програмима ИАС фармације, ИАС стоматологије и ИАС стоматологије, као и докторских академских студија. Именована је за руководиоца Катедре за специјализацију из медицинске биохемије и руководиоца Центра за лабораторијску и функцијску дијагностику Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. Ментор је две одобрене докторске дисертације, ментор специјалистичких радова, учесник у  комисијама за оцену и одбрану докторских дисертација, члан комисија за одбрану мастер рада и комисија за одбрану 278 дипломских радова, као и члан комисија за избор у начно звање.

Сања Станковић је аутор/коаутор више од 150 радова у целини са JCR листе (укупни ИФ=354, х-индекс=19, цитирност 1335). Аутор је једне монографије и аутор/коаутор неколико поглавља у монографијама/књигама. Од укупно 358 саопштења на научним скуповима 260 су категорије М30 и 98 категорије М60. Коаутор је два међународна патента. Члан је уређивачких одбора и рецензент бројних међународних и домаћих часописа, као и члан Комисије за избор најбољег постера на међународним конгресима. Сања Станковић је добитник међународних награда за научно-истраживачки рад (2 за најбољи постер и 2 за најбољи рад у целини). Одржала је више од 60 предавања на домаћим и 80 предавања на међународним скуповима, а 30 пута председавала секцијама на међународним стручним скуповима широм света. Радно је ангажована и на пројектима Министарства науке, просвете и технолошког развоја од 1996. године (четири циклуса), руководилац јуниор пројекта, као и учесник међународног пројекта у оквиру билатералне међународне сарадње, учесник HORIZON 2020 пројекта, учесник радне групе две COST акције, члан COST Action Management Committee, бројних међународних пројеката, руководилац је и учесник више некомерцијалних клиничких испитивања и учесник више комерцијалних клиничких студија. Сарадник је на пројекту Фонда за науку Републике Србије у оквиру Специјалног програма истраживања COVID-19 и пројекта САНУ.

Сања Станковић је председник Српског удружења за клиничку лабораторијску медицину и науку-SCLM, национални представник SCLM u IFCC и EFLM,  генерални секретар и члан Извршног одбора European Society for pharmacogenomics and personalized therapy, члан IFCC Committee on Mobile Health and Bioengineering in Laboratory Medicine, члан уређивачког одбора eJIFCC, IFCC LABWEEK national champion, члан EFLM WG Cardiac Markers, члан EFLM Task Force: Green and sustainable laboratories, члан EFLM Task Group European Lab Day. У периоду од 2016-2018. била је секретар Balkan Clinical Laboratory Federation.  Члан је бројних међународних удружења: American Association for Clinical Chemistry, European Atherosclerosis Society, European Public Health Association, као и домаћих удружења: Савеза фармацеутских удружења Србије, Српског лекарског друштва, Биохемијског друштва Србије, Удружења за превентивну педијатрију Србије, Удружења кардиолога Србије, Удружења физиолога Србије, Удружења за срчану слабост Србије, Члан Удружења за јавно здравље Србије. Члан је Одбора за туморе урогениталног система САНУ. Учествовао је у више од 50 научних и организационих одбора међународних симпозијума, конференција и конгреса и међународних школа, а са ESPT-ом је 2016. године била организатор Европске школе фармакогеномике и персонализоване терапије у Београду, а 2022 и председник ESPT конгреса. Оснивач је и председник међународних конгреса SERBIS-Serbian Biomarker Symposium (7) и CLAQ-Conference on Medical Laboratory Accreditation and Quality Systems (3) који се традиционално одржавају у Београду, као и бројних стручних састанака, националних курсева и симпозијума.

Сања Станковић је председник Републичке стручне комисије за медицинску и клиничку биохемију Министарства здравља Републике Србије, председник Етичког одбора Коморе биохемичара Србије, члан Комисије за полагање лиценцног испита у Комори биохемичара Србије, председник Стручног савета Универзитетског клиничког центра Србије, члан Савета Фармацеутског факултета Универзитета у Београду, Комисије за акредитацију и проверу квалитета Националног тела за акредитацију и обезбеђење квалитета у високом образовању, стручни надзорник у Министарству здравља за спољашњу проверу квалитета стручног рада, спољашњи оцењивач и технички експерт Акредитационог тела Србије, као и спољашњи оцењивач Агенције за акредитацију здравствених установа Србије. Говори енглески и служи се немачким језиком.