Saopštenje NAT-a: Fakultetske diplome iz Srbije validne

Validnost fakultetskih diploma stečenih u Srbiji ne zavisi od članstva Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Srbije (Nacionalno akreditaciono telo – NAT) u Evropskoj asocijaciji agencija za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju (European Association for Quality Assurance in Higher Education – ENQA). Poznato je da ENQA ne vrši nostrifikaciju/priznavanje srpskih visokoškolskih diploma u zemljama Evropske unije već ENIC/NARIC centri tih zemalja ili njihove odgovarajuće visokoškolske ustanove u slučaju nastavka školovanja. Srbija, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji teži da uskladi svoj sistem visokog obrazovanja i da bude deo Evropskog prostora visokog obrazovnog (European Higher Education Area – EHEA). Iz tih razloga primenjujemo Evropske standarde kvaliteta (European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area – ESG), koje visokoškolske ustanove i njihovi studijski programi moraju da ispune da bi bili akreditovani. ENQA je zapravo asocijacija nacionalnih agencija koje, da bi bile njene punopravne članice, moraju i same da ispune određene standarde.

Godine 2012. bivša Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) izabrana je za punopravnog člana ENQA, a 2017. godine stavljena „pod praćenje“ sa zahtevom da se uočeni nedostaci u primeni Evropskih standarda u određenom vremenskom periodu, od dve godine, isprave.

Da bi se otklonili ti nedostaci donet je 2017. godine novi Zakon o visokom obrazovanju koji je omogućio formiranje Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju kao nezavisnog tela u institucionalnom, finansijskom, administrativnom i stručnom smislu.

Nacionalno akreditaciono telo, kao pravni sledbenik bivše Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK), nasledilo je status punopravnog člana „pod praćenjem“, a time i obavezu da otkloni uočene nedostatke u primeni Evropskih standarda kvaliteta zbog kojih je bivša Komisija za akreditaciju stavljena pod praćenje. Promenjeni su pravilnici i standardi koji su omogućili formiranje i primenu nove metodologije akreditacije. Uspostavljene su nezavisne petočlane recenzentske komisije koje čine tri profesora, stručnjak iz prakse i student. Na taj način ključna uloga u akreditaciji visokoškolskih ustanova i studijskih programa data je recenzentskim komisijama i otklonjena je najvažnija primedba ENQA, odnosno uspostavljena je u potpunosti nezavisnost recenzentskih komisija.

Prilikom odlučivanja o zahtevu za akreditaciju visokoškolske ustanove ili studijskog programa Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta NAT-a odluku donosi na osnovu nezavisnog izveštaja recenzentske komisije, sem u slučaju kada je izveštaj recenzentske komisije u suprotnosti sa Zakonom, a do sada nije bilo takvih slučajeva.

NAT je u oktobru 2019. godine imao spoljašnju proveru četvoročlane komisije recenzenata ENQA. U radu panela učestvovali su pored direktora i članovi Upravnog odbora i Komisije za akreditaciju, recenzenti (nastavnici, stručnjaci iz prakse i studenti) i zaposleni u stručnoj službi NAT, kao i predstavnici Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Konferencije univerziteta Srbije, Konferencije akademija i visokih škola Srbije, privrede, visokoškolskih ustanova i studentskih konferencija. Uvereni smo da je NAT ubedljivo prikazao dosadašnje rezultate u primeni nove metodologije akreditacije, koja je omogućila otklanjanje većeg dela primedbi ENQA, zbog kojih je bivši KAPK stavljen pod nadgledanje, i da se predstavio kao ozbiljna agencija.

U proteklih godinu i po dana urađeno je mnogo na formiranju nove metodologije za akreditaciju i spoljašnju proveru kvaliteta. Kako bi četvoročlana komisija recenzenata ENQA prilikom posete NAT-u u oktobru 2019. godine mogla da se uveri da nova metodologija nije samo formalno usvojena, već i da se uspešno primenjuje u postupcima akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa, bilo je potrebno sprovesti određeni broj postupaka akreditacije po novoj metodologiji. U cilju predstavljanja primene nove metodologije akreditacije komisiji recenzenata ENQA sprovedeni su postupci akreditacije studijskih programa sledećih visokoškolskih ustanova: Univerzitet Singidunum, Elektrotehnički fakultet Beograd, Elektronski fakultet Niš, Mašinski fakultet Beograd, Fakultet organizacionih nauka Beograd, Matematički fakultet Beograd i Fakultet inženjerskih nauka Kragujevac, koje su predale zahteve za akreditaciju u periodu posle stupanja na snagu novih pravilnika i standarda za akreditaciju visokoškolskih ustanova i sudijskih programa u martu 2019. godine. Univerzitet Singidunum je prvi u martu 2019. godine (27.03.2019.) podneo zahteve za akreditaciju svojih studijskih programa, od kojih su dva akreditovana u junu (05.06.2019.). Ostali navedeni fakulteti podneli su zahteve za akreditaciju studijskih programa krajem juna (28.06.2019. pre sezone godišnjih odmora), i najveći broj tih studijskih programa akreditovani su početkom oktobra (03.10.2019).

Prvi postupci akreditacije po novoj metodologiji pokazali su značajno povećanje efikasnosti u rešavanju podnetih zahteva za akreditaciju. U slučajevima kada visokoškolske ustanove predaju urednu i dobro pripremljenu dokumentaciju, proces akreditacije može da se okonča u znatno kraćem roku od zakonom predviđenog roka, jer u skladu sa članom 23. stav 9. Nacionalno akreditaciono telo izdaje uverenje o akreditaciji, odnosno donosi rešenje kojim se odbija zahtev za akreditaciju u roku od devet meseci od dana prijema urednog zahteva.

Prof. dr Jelena Kočović, direktor