Potpisan Sporazum o saradnji sa Mađarskim akreditacionim komitetom (MAB)

Na poziv Mađarskog akreditacionog komiteta (MAB), NAT je imao čast da bude deo konferencije „MAB30 Jubilee”, održane 11. jula 2024. godine u Budimpešti, na kojoj je obeleženo 30 godina rada MAB-a. Mađarska i srpska agencija su ovom prilikom potpisale Sporazum o saradnji. NAT je predstavljao sekretar Janko Balšić.

Konferencija je otvorena uvodnim govorima prorektora Univerziteta Semelvajs (Ferenc Bánhidy), koji je bio domaćin događaja, i predsednice MAB-a (Valéria Csépe). Među uvaženim gostima bili su predsednik ENQA (Douglas Blackstock) i predsednik EQAR (Stéphane Lauwick), koji su govorili o značaju i budućim izazovima ovih organizacija, kao i o ulozi MAB-a u Evropskom prostoru visokog obrazovanja (EHEA). Usledile su zanimljive sesije posvećene sinergiji između kvalifikacija i kvaliteta (irski koncept), izazovima i budućim pravcima doktorskog obrazovanja s akcentom na globalne promene 21. veka, kao i učenju usmerenom na studente i ocenjivanju zasnovanom na ishodima u kontekstu ESG standarda (flandrijski koncept).

Prisutnima se obratio i mađarski ministar za kulturu i inovacije (Balázs Hankó), koji je govorio o značaju MAB-a u mađarskom visokom obrazovanju. Događaj je zatvoren govorom predsednice MAB-a koja je izrazila zahvalnost svima koji su doprineli organizaciji konferencije.

Ovaj događaj nije samo predstavljao proslavu godišnjice MAB-a, već je dodatno potvrdio značaj međunarodne saradnje u oblasti obezbeđenja kvaliteta u visokom obrazovanju, pružajući priliku za razmenu iskustava, unapređenje postojećih praksi i jačanje zajedničkih napora u cilju postizanja izvrsnosti u visokom obrazovanju na evropskom nivou.