2024 ENQA Members’ Forum

Секретар НАТ-а Јанко Балшић и Службеник за међународну сарадњу Емилиа Кнежевић представљали су НАТ на овогодишњем ENQA форуму, који је одржан у периоду од 18. до 19. априла 2024. године у Хановеру, Немачка.

Форум је организован у сарадњи са немачком Централном агенцијом за евалуацију и акредитацију (ZEvA), у просторијама кампуса „Линден“, Универзитета примењених наука  у Хановеру.

Конференцију су отворили проф. др Tina Kornelius-Krugel, руководилац Сектора за високо образовање, испред Министарства науке и културе Доње Саксоније, проф. др Dorte Heuveldop, заменик председника за наставу и учење, друштвено отварање и међународне послове, испред Универзитета примењених наука у Хановеру.
Скупу су се такође обратили и пожелели добродошлицу проф. др Katja Koch, директор за науку ZevA и заменица председника Техничког универзитета Braunšvajg и господин Douglas Blackstock, председник ENQA.

Првог дана конференције одржане су пленарне сесије „Време: Занемарена димензија обезбеђења квалитета“, са акцентом на временски аспект обезбеђења квалитета, време као ресурс и очекивања континуираног побољшања током времена и „Развој политике обезбеђења квалитета у EHEA и EU“ са освртом на тренутни развој политике, укључујући теме о којој ће бити речи на Министарској конференцији Болоњског процеса у Тирани у мају.

Први дан је био посвећен break out сесијама и учесници су могли да бирају које ће сесије посетити. Теме су биле „Обезбеђење квалитета у транснационалном образовању“, „Приступи агенција у вези накнадног праћења (follow-up) и жалби/притужби“ и „Текући развој у области обезбеђења квалитета микрокреденцијала“.
Први дан је завршен одржавањем Генералне скупштине на којој су присуствовали чланови и придружени чланови ENQA.

Други дан одржана је пленарна сесија „Вештачка интелигенција: херој или негативац у обезбеђењу квалитета? Сесија се осврнула на различите улоге агенција у пружању подршке институцијама у употреби AI технологија, као и како саме агенције да користе вештачку интелигенцију како би олакшале активности приликом обезбеђења квалитета.
Остатак другог дана био је посвећен тематским “постер” сесијама где су учесници имали прилику да поделе искуства својих агенција.

Господин Douglas Blackstock је крајем другог дана затворио скуп и захвалио се учесницима на успешном и продуктивном форуму.